23.8.17

La Torre del Besós

stos días estoy caminando mucho, aunque la xafogor no acompaña. Ayer estuve por el barrio de Sant Martí y la Platja de Llevant. Después de la Platja de Llevant hay un cercado contra el espigón para playa para perros. Y después hay un largo descampado también cercado y esa zona que precede al Parque del Fòrum que resulta poco acogedora, como un tránsito en el que han levantado una pasarela de tres puentes, peatonal y extraña, que conduce al otro lado de la Ronda de una forma que hace pensar que no aprendimos nada con la Plaça de les Glòries. 
Últimamente me doy cuenta de lo mal cuidadas que están las transiciones entre los espacios urbanos que se van arreglando y abandonando. Pasear, que es a lo que a veces aspiro más que a caminar, no es viable cuando no hay por delante un trecho ancho y largo. Ayer recordaba aquel paseo que hice hace unos 3 o 4 años entre la casa de Sorolla en Madrid y el Jardín Botánico, siempre amparada por la sombra de los árboles y eso en pleno mes de julio. 
La imagen de hoy me sorprendió ayer en mi ruta. Es una de las torres de agua en Barcelona, y parece ser la mayor. No sé qué altura alcanza el depósito modernista de Catalana de Gas (1906), que está inventariado y que actualmente cuenta con una función "defensiva". La Torre de les Aigües del Besòs es de 1880 y está situada en Sant Martí de Provençals, bien cerca de la playa de Llevant. Tiene 303 escalones y se puede visitar por la mañana. Ambos depósitos son Bienes Culturales de Interés Local.
*
Sería por el calor o por la sorpresa, pero ayer el depósito del Besós (*) me recordó un campanario medieval, y si se me exige ser sincera, me recordó Sant Climent de Taüll.

Foto de móvil. Torre de les Aigües del Besòs

________
(*) 
"Descripció La Torre d'Aigües de Macosa: es troba ubicada a la plaça de Ramon Calsina, al barri de Sant Martí. Es tracta d'una torre de planta circular construït en maó ceràmic massís que queda a la vista. La torre està dividida en quatre parts separades entre elles per una cornisa formada per varies anelles superposades. El nivell inferior té el mur decorat amb uns grans arcs cecs i unes bandes llises que recorren tot el mur; a la part inferior d'obren algunes portes d'arc de mig punt i ulls de bou. El següent tram, el més llarg de tots, té la mateixa decoració mural i a més s'obren finestres d'arc de mig punt i ulls de bou. El tercer nivell és el que es correspon amb el dipòsit d'aigua, que té capacitat per 12.000 m3 d'aigua; aquí es troba el mateix tipus de decoració i obertures però també hi ha una escala exterior realitzada amb volta catalana que s'aguanta en mènsules metàl·liques. L'últim tram, el més petit, té el parament llis i en lletres metàl·liques es pot llegir "BESOS." La torre està coronada per una cornisa i un mur que fa de tancament al terrat que té al centre una petita construcció circular amb teulada cònica que guarda l'escala. A l'interior de la torre hi ha una escala helicoïdal amb contraforts de volta catalana. 
Adossada a la torre hi ha la Casa de les Vàlvules que és de planta basilical, sense absis, i la teulada a dues vessants. El material de construcció és el mateix que el de la torre i a l'igual que la decoració mural, a base de bandes llises, però aquí desapareixen els arcs cecs. En els extrems curts s'obre una gran finestra d'arc de mig punt per banda. El costat llarg oposat a la torre és la façana principal; la porta, de grans dimensions, és d'arc de mig punt i queda emmarcada per dues pilastres amb la mateixa decoració de bandes llises que la resta de murs. Tot l'edifici està coronat per una gran cornisa." (Patrimoni Arquitectònic Català)

(c) SafeCreative *1708233345408 (2022: 2212172888142)